Bare et google-søk unna – Google Adwords

 

Adwords er Googles hovedinntektskilde, og gjør Google til en av de aller største aktørene på reklamemarkedet globalt. De annonsene du ser øverst og på siden på en google-side når du søker etter noe er annonsering i Adwords(illustrert under). Sammen med de organiske resultatene fra ditt google-søk dukker altså disse opp som har betalt for plassering midt i ditt synsfelt. Adwords byr også på så mange flere muligheter innen annonsering, og dette skal jeg si litt mer om senere i innlegget. I dette blogginnlegget skal jeg hovedsakelig ta for meg hvordan Adwords virker, hvem som bruker Adwords og mulige konsekvenser Adwords har  for medieindustrien, annonsører og reklamebyråer og lignende.

 

 

Hva er Adwords?

Lurer du på noe, så går du inn og googler det. Vil du kjøpe en spesifikk vare, en spesifikk tjeneste – så går de aller fleste av oss inn på google for å finne svaret vi er ute etter. Derfor er Adwords en genial måte å markedsføre sin bedrift på, i tillegg til at det er enkelt og tilgjengelig for de aller fleste, samme hvilken størrelse de har på bedriften. Man har altså sjansen til å få sin annonse opp rett foran ansiktet til de som faktisk leter etter akkurat det man selger.

 

Hvordan virker Adwords?

En kort videoinnføring i hvordan annonsere i Adwords:

httpv://www.youtube.com/watch?v=uN_GiT3K35U

 

For å sette opp en Adwords-annonse, må man ha en Adwords-konto. Når man har dette, får man full oversikt over alle sine annonser og annonsene deles inn i kampanjer. Når selve annonsen settes opp, får man en rekke valg. Blant annet må annonsøren legge inn et dagsbudsjett som er maks man har lyst til å bruke hver dag på annonseringen. Du kan velge å betale ut i fra antall klikk på annonsen din, og ikke per visning og det er ingen minimumskrav til forbruk i Adwords. Akkurat hva du velger å betale for, skal vi komme nærmere innpå senere under temaet budgivningstrategi. Du avslutter og starter annonsering akkurat når du vil, du kan også midlertidig stoppe annonseringen. Du får tilgang til store mengder statistikk som gjør at du kan gjøre justeringer underveis for å bedre annonseringen. Ved å sette opp Google Analytics opp i mot nettsiden din også, så har du fullkommelig informasjon i forhold til hva som foregår på din nettside og hva som bringer folk inn på den. Under nettverk velger man hvilken type kampanje man vil ha.

 

 

Forskjellige kampanjetyper man har å velge mellom:
  • Displaynettverket – Gir større variasjon av annonseformater, f.eks videoannonsering. Man har større spillerom og boltreplass, siden man kan nå ut til potensielle kunder via Googles samarbeidspartnere som har googleannonsering på sin side, eller i sin app. Eksempler: youtube, blogger og nettaviser. Annonsene vises til folk som allerede har vært på siden din. Displaynettverket er mer for erfarne Adwords-brukere, fordi det krever litt mer kunnskap og erfaring.
  • Søkenettverket – er de vanlige annonsene som kommer opp ved søk i Google, disse er de vanligste og passer best for de som er ny på Adwords-annonsering.

 

Kort om søkeord:

 

Søkeord og søkefraser må matches opp i mot det man tror en potensiell kunde vil søke etter, og det må også ha relevans for det som selges/tilbys. Adwords selv kommer med tips i forhold til hvilke søkeord du kan velge, ut i fra søkepopularitet. Søkeordene er utrolig viktige og er en av de aspektene som er med på å bestemme din kvalitetsscore som jeg skal si litt mer om etterhvert. Man kan også putte inn negative søkeord, som gjør at annonsen ikke dukker opp på søk som er helt irrelevante for annonsen din.

 

 

 

 

Budgivingstrategi:

Hver gang et søk gjøres så gjennomføres det en budrunde for å avgjøre hvilke annonser som skal vises, og i hvilken rekkefølge. Du kan velge om du vil ha fokus på klikk, visninger eller konverteringer.

  • CPC(Costs per click) – benytter man om man ønsker å øke trafikken til nettstedet.
  • CPM(costs per thousand impressions) – per 1000 visning – velger man om man ønsker å øke bevisstheten rundt sin merkevare.
  • CPA (costs per action) – per konvertering, altså når noen foretar en handling på din side, som f.eks kjøper noe.

Er man ny i forhold til adwords annonsering velger man gjerne CPC, mens er man mer erfaren velger man CPA. Google sine egne supportsider har uendelig med informasjon i forhold til Adwords, som gjør det lettere for folk å sette seg inn i annonseringen selv.
Man får kvalitetspoeng (Quality Score) basert på hvor god annonseteksten er og hvor relevant landingssiden er i forhold til søkeordene og hvor godt søkeordene har rangert seg tidligere. Kvalitetspoengskalaen går fra 1-10, hvor 10 er beste score. Det er denne kvalitetspoengsummen som teller inn på hvor mye du betaler pr klikk innenfor din ramme og hvor du plasserer annonsen din i den tilgjengelige annonseplasseringen. Ditt maksbud ganges med kvalitetspoengene, og da får du en totalscore som kalles Ad Rank. Ad Rank er det som vil avgjøre hvor din annonse plasserer seg. Under finner du en illustrasjon som viser hvordan det fungerer, der ser du også at maksbudet du har satt ikke nødvendigvis har noe større betydning om kvalitetspoengsummen din er lav, og det som er veldig sannsynlig er også at du betaler under det du har som maksbud.

auksjon
Kilde: http://www.wordstream.com/blog/ws/2011/11/16/how-adwords-works

Man kan også velge å annonsere ut i fra geografi. La oss f.eks. si du tilbyr kurs på en fysisk lokasjon en plass i Norge, da kan du la annonsen din vises for dem som søker etter relevante søkeord i forhold til dine kurs i ditt nærområde. Du kan også velge hvilken type enheter din annonse skal vises på, f.eks. at den bare skal vises om den potensielle kunden sitter på en pc, framfor mobil og nettbrett, eller du kan velge synlighet på alle. Man kan som sagt gjøre utallige tilpasninger, et par av de er at man kan sette opp annonsen slik at den viser telefonnummer med ringeknapp, og åpningstid. I tillegg kan man velge at annonsen bare skal vises når bedriften faktisk har åpningstid.

 

 

Hvem bruker Adwords i Norge?

Det er nok ganske mange bransjer som bruker Adwords, men nettbutikker er nok de ivrigste annonsørene da mange tilbyr samme produkt/merke og kampen om kundene kan være tøff og det åpne markedet innbyr til tøff konkurranse. Kurstilbydere og andre som selger produkter eller tjenester bruker også Adwords. Det er jo en allsidig annonseplass i og med at det er så mange brukere av Google og alle som besøker Google er der for å finne svar på et behov man har.  Som annonsør har man har jo mange fordeler i forhold til å nå de riktige folkene, de potensielle kundene, ved å bruke Adwords-annonsering. Enten man er snekkerfirmaet som holder til utenfor Oslo som er ute etter oppdrag lokalt, eller man har en nettbutikk med kunder over hele landet, kanskje til og med utlandet, så vil Adwords være en like aktuell annonseplass. Man kan også tilpasse slik at det passer sin type bedrift, selger man f.eks en app man vil promotere, så kan man legge inn slik at når kunden trykker på så kommer man rett inn i appstore og tilsvarende og inn på nedlastingssiden for denne appen.

 

 

Konsekvensene for medieindustri, annonsører og reklamebyråer?

Medieindustrien og reklamebyråer:

Først og fremst, så betyr Adwords-annonsering økt konkurranse om annonsekronene for f.eks tv og aviser.
Adwords er en relativ lettvint løsning for annonsører, og ikke minst rimelig i forhold til mange alternative annonsekanaler. Man trenger ikke inngående kunnskap om markedsføring på forhånd om man kjenner til hvordan man bruker Adwords, og det har nok mange reklamebyråer blant annet merket. De blir kanskje mer rådgivere framfor de som produserer reklamematerialet, eller f.eks sertifisert innen Adwords via Google selv. Google tilbyr et Partner-program(Google Partners) der man kan sertifisere seg, og dermed tilby annonsører å administrere Adwords-annonseringen deres. De må nok som aviser og lignende tenke i nye baner for å opprettholde driften. Aviser ser man jo blir mer og mer nettbaserte og man må gjerne ha abonnement for å lese mange av artiklene på nett. I tillegg tilbyr de andre tjenester som ikke har noe med opprinnelsen å gjøre, slik som VG gjør med Vektklubben.no.

For bedrifter så er det kanskje mer aktuelt å annonsere via google nå, enn i annonser i papiravisene. Selv om det fortsatt er mye reklame i papiraviser, så tar nok de digitale kanalene mer og mer over. I følge statistikk ført av Medienorge har trykte medias reklameinntekter stupt mens elektronisk mediers reklameinntekter har gått drastisk opp, og om denne trenden har vistes en stund, så er det liten tvil om at det er de siste årene de mest ekstreme forandringene rundt dette har skjedd. Tallene under taler vel stort sett for seg selv:

Kilde: Medienorge

Annonsørene:

Annonsørene får lett til å holde oversikt over utgiftene i og med at de setter et maksbeløp pr dag man er villig til å betale. Annonsører får også masse statistikk som kan hjelpe med videre annonsering da da Adwords tilbyr mange verktøy som kan vise hvem dine besøkende er og hva de søker etter. Du kan justere annonseringen underveis, for å tilpasse bedre og få flere besøkende/kunder. Eneste som kan være negativt for annonsørene er alle de som benytter seg av Adblock-tillegg, men disse tar for det meste å blokkerer Adwords-annonser i displaynettverket og kanskje ikke nødvendigvis de som dukker opp i søkernettverket. Men det kan vel sammenlignes litt med alle de som reserverer seg mot uadressert reklame i postkassen, folk må nesten få valget.

Til slutt…

Fra en annonsørs synspunkt så finnes det neppe noe spesielt negativt med Adwords, men at Adwords og annen elektronisk annonsering skaper store konsekvenser for andre type annonsering, er det liten tvil om. Med dagens digitalisering er det dette som er framtiden og andre reklametilbydere må bare henge med og utvikle andre måter de kan tjene sine penger på, på lik linje med aviser og andre mediekanaler slik som TV. Dette ser vi jo også i forhold til at flere og flere firma, liten som stor, velger å ansette egne digitale markedsførere framfor å leie inn folk utenfra for å styre annonseringen sin. Mulighetene i Adwords er uendelige, da de har så mange tilpasninger man kan gjøre at det passer alle typer bedrifter. Og det kan trygt sies at man har kommet uendelig langt i fra tiden man måtte slå opp i telefonkatalogen for å finne de tjenestene man er ute etter. Det fine med det er jo blant annet at man gjerne finner tilbakemeldinger på nett samtidig, og kan velge rett firma/leverandør av tjenesten.

 

Kilder:

Synlighetsbloggen, https://blogg.synlighet.no/

Utdannet.no, https://www.utdannet.no/

Google Support, https://support.google.com/adwords/

Medienorge, http://medienorge.uib.no/statistikk/medium/avis/170

Wordstream,  http://www.wordstream.com/blog/ws/2011/11/16/how-adwords-works

One thought on “Bare et google-søk unna – Google Adwords

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *