Markedsføring på nettet – Hvordan prioritere riktig kanaler?

I 2016  var totalomsetningen på annonsering rett over 9 milliarder i Norge, internettannonsering sto for nesten 7 milliarder av disse (tall hentet fra MedieNorge). Det sier seg derfor selv at dette er et stort fokus-område for alle som har en bedrift og er interessert i nå ut til potensielle kunder. Men markedsføring på nett gir et mylder av muligheter og det er lett å gape over for mye. Som bilde over her illustrerer også, så er det alt så mange kanaler man kan velge å markedsføre gjennom. I dette innlegget skal jeg touche innom både strategi, markedsføring på nett og de forskjellige kanalene du kan benytte, samt selvfølgelig hvordan man kan prioritere. En stor del kommer til å ta utgangspunkt i WebMarketingMatrix, et rammeverk for markedsføring på nett utarbeidet av Carl Størmer og Karl Philip Lund.

 

Planlegging av Strategi

Det som som oftest er vanlig er jo at man starter med planlegging, og jobber deretter for å nå disse målene man har satt seg under planleggingsprosessen. Man bruker gjerne mye tid på planleggingen, men sannheten er at vi ikke bør gjøre det. Vi bør finne en ting vi vil gjøre og kjøre på. Få har så god peiling på dette som tidligere CEO av GM Jack Welch som i sin tid i GM faktisk økte verdien deres med hårreisende 4000%!

 

Gutta bak 37Signals, Jason Fried & David Heinemeier Hansson, må sies å ha noe lik mening om strategi og skriver i boka si Rework: «Plans let the past drive the future». Med det mener de at man setter på seg skylapper når man jobber etter planer og man mister muligheten til å improvisere underveis om man følger disse slavisk. Når planlegger du? Jo, FØR du begynner å gjøre noe, og det er jo det tidspunktet hvor du vet minst om hva framtiden bringer. Planlegging er kun mer eller mindre kvalifisert gjetting, det er så mange faktorer utenfra man ikke kontrollerer.

 

 

WebMarketingMatrix

Men hva skal man planlegge ut i fra? Det er her WebMarketingMatrix kommer inn!

 

Man trenger ikke gape over alt eller for avanserte ting, fordi det er ikke sikkert det betaler seg. Hovedpoenget er: Velg hva du skal prioritere og implementer. Hva du prioriterer er helt avhengig i hvilken type bedrift det er snakk om og hvilke ressurser som er tilgjengelig for deg.

De tre hovedpunktene går ut på følgende:

1. Få flere besøk:

Dette er viktigst i starten for å øke folk bevissthet rundt din hjemmeside og at den eksisterer og hva du kan tilby. Dette kan du bl.a. gjøre ved å ha fokus på:

  • Produktutvikling – gjerne så unikt som mulig, så folk legger merke til deg. Det trenger ikke være noe kjempenyskapende, men noe som gjør at folk legger merke til deg – vinklingen betyr alt!
  • E-postmarkedsføring – Det er en markedsføringskanal som koster lite, og gir stor ROI (Return of Investment). Det man imidlertid må passe seg for er å gjøre det altfor upersonlig og generisk da det lett kan framstå som spam. Det viktigste du gjør her er å skaffe e-postadresser til de som interesserer seg i det du selger.
  • Søkemotormarkedsføring – Det er enkelt å sette inn i og har for de fleste bedrifter høy verdi. Du kan lese mer om søkemotormarkedsføring i Google Adwords i mitt tidligere innlegg.
  • Søkemotoroptimalisering – handler om hvordan Google rangerer din nettside i forhold til relevante søkeord, og dermed avgjør din synlighet i Google. Dess flere linker som kommer opp i søket som fører til din side, jo bedre SEO-tilpasset er ditt nettsted. Google har laget en starter-guide for SEO.
  • Affiliatemarkedsføring – Er når f.eks leverandører lenker til deg og lignende. Noe som også har blitt ganske vanlig de siste årene er å bruke bloggere til å reklamere for sine produkter der de legger ut blogginnlegg om et produkt, der de gjerne også deler en rabattkode.

Det er som dere kan se av WebMarketingMatrix flere kanaler å ta av på alle punktene, men tar for meg deler av punktene for at det ikke skal bli så altfor omfattende.

 

2. Få flere kunder:

Dette bør være neste steg man tenker på, for man vil jo generere business også, ikke bare vise fram den fine nettsiden sin. Her skal man altså fokusere på å øke konverteringsraten og kanalomsetningen. Enkelt og greit, gjøre ting enklere og mer tilpasset kundene. Noen av punktene her kan være:

  • Produktutvikling – Tenk nytt og videreutvikle produktet ditt, kanskje kan det moderniseres og tilpasses markedet bedre
  • Brukertesting – Man kan f.eks benytte usertesting, det fungerer slik at man får en rekke testpersoner til å utføre oppdrag de blir gitt til å utføre på din nettside og de kommer med tilbakemelding på hvordan det oppleves.
  • Spørreundersøkelser – Man kan også utføre spørreundersøkelser/QuestBacks blant kundene sine som man f.eks sender på e-post.
  • E-postpåminnelser – Man kan f.eks. sende en e-post som minner på kunden at han eller hun har lagt noe i handlekurven, men ikke fullført kjøpet.
  • Call to action – Med dette menes f.eks. at du gjør Kjøp-knappen tydelig, og gjør det tydelig at det er en knapp så det er enkelt for folk å se. Poenget er å oppfordre kunden til en handling, om det være seg å kjøpe, få mere informasjon eller ta en test.

 

3. Øke verdien av hver kunde:

Under her kommer bl.a. mersalg, og å få kundene til å vende tilbake gang etter gang. Mye under dette punktet glir over i hverandre så jeg velger å ikke dele dette opp i punkter men heller tar for meg hele prosessen under ett.

Får man kunden til å gi fra seg data kan du gjøre mye med dette i forholdt til tilpasning. Bl.a. hos enkelte kleskjeder kan du på nett krysse av for om du har barn og deres alder når du lager konto. Når man selger barneklær, hjelper selvsagt denne informasjonen og man kan omdanne data til kunnskap. Kanskje kan man f.eks. sende et tilpasset nyhetsbrev eller lignende om relevante varer. Et annet eksempel er at mange bokhandlere på nett bruker å gi kundene forslag til flere bøker man kan kjøpe basert på hva man har lagt i handlekurven. Dette er ofte forslag som er basert på hva andre som har kjøpt samme bok/bøker har kjøpt i tillegg. Ved å sammenstille ordredata kan man faktisk få mersalg. Dette er også noe som er utvidet til mange andre nettbutikker enn bokhandlere også etterhvert.

Man kan gjøre «kunden til selger» ved å f.eks. ha konkurranser som oppfordrer til deling i sosiale medier. I tillegg kan man sette opp kundeomtaler på de enkelte varene man selger om man har nettbutikk. Dette kan gå begge veier selvfølgelig, men da hjelper det jo i tillegg deg å planlegge vareutvalget for framtiden. Og har et produkt flere positive omtaler fra andre kunder som har kjøpt det, jo så er terskelen lavere for at neste person som vurderer å kjøpe produktet, faktisk gjør det.

Alfa omega er uansett å gjøre det enkelt for kunden å finne fram, kunder ser først og fremst på menyen og søkefeltet når de ankommer en nettside, dette bør derfor være ryddig og oversiktig satt opp. Man må legge til rette for at alt skal gå lett og smidig i forhold til kunden, så den ikke ramler av på lasset underveis, samtidig også kanskje blir en kunde som kommer tilbake flere ganger.

 

Webanalyse, Merkevarebygging og Sosiale medier

Så har vi også de områdene som går over i alle disse punktene, selve grunnmuren. Der er Webanalyse en av de, og dette er et svært viktig punkt for å forstå dine kunder og hva du kan forbedre. Verktøy for webanalyse er for eksempel GoogleAnalytics eller tilsvarende.  Som det står i WebMarketingMatrix bør man bruke liten tid på å velge selve verktøyet og mesteparten av tiden på å analysere resultat og tilpasse. Webanalyse hjelper deg å finne hva nettsiden din er god på og kanskje kan prioritere i framtiden, men også hva man ikke skal bruke så mye tid på i framtiden som kanskje ikke funker så bra for akkurat din bedrift. Det gir deg også en oversikt over besøkendes atferd på siden, hvilke sider de ser mest på og hvor man ofte mister kundene i en kjøpeprosess. Dette er selvsagt veldig viktig informasjon og ta med seg i forhold til å forbedre brukeropplevelsen av ditt nettsted.

Det som også er viktig områder som går over i alle punktene er omdømme/merkevarebygging og også sosiale medier. Omdømme og merkevarebygging er noe selvforklarende, så jeg skal ikke gå i dybden på det her.

Biten med sosiale medier er blitt viktigere enn først forutsett i WebMarketingMatrix, i følge Karl Philip Lund som har vært med på å utforme denne, så i selve illustrasjonen befinner den seg kun under punkt 1 men er i realiteten blitt en av grunnmurene. Sosiale medier hjelper kundene å bli kjent med deg og deg å bli bedre kjent med kundene dine. Terskelen for aktiv deltakelse er generelt lavere for oss fleste der.

 

Så hva bør prioriteres i DIN bedrift?

 

Nå som vi har gått igjennom mulighetene, så sitter vi igjen med spørsmålene – hva skal man satse på av dette? Skal man være nødt til å være tilstede i alle kanaler? Ikke alt er gunstig for alle type bedrifter å satse på, man må gjerne prioritere og ta utgangspunkt i bedriftens egne premisser. Derfor kan det være greit å benytte en matrise for prioritering for å få fram hva man burde bruke tiden sin på. Under her er en prioriteringsmatrise fra IBM, og enkelt forklart så rangerer du de forskjellige markedsføringsmulighetene fra enkelt til komplekst å utføre med de ressurser du har og sammenligner dette i forhold til verdien den gir tilbake.

Man rangerer hvor de forskjellige satsningspunktene man vil ha plasserer seg i denne matrisen, for å se hva man bør fortsette med i framtiden for maks utbytte. Som man kan se i illustrasjonen under, er søkemotormarkedsføring og e-postmarkedsføring begge kanaler som krever lite forhåndskunnskap og er lett å få satt opp, samtidig som det gir høy verdi tilbake. Hvordan tingene rangeres, avhenger selvfølgelig i stor grad din bedrifts behov og ressurser. Det som er enkelt og utføre og samtidig har høy verdi, er noe som man først og fremst bør prioritere. Gaper man over for mye, blir det vanskelig å vite hva man bør prioritere.

 

Konklusjonsmessig angående hvordan prioritere så må man velge hva som gir best utnyttelse av sin tid og ressurser og hva dette gir igjen i verdi. Man må bare finne en retning å satse og si som svenskene: Nu jäklar, NU kör vi! La oss si du skal lansere en nettbutikk, få det ut på nett, så tar du tilpasningene underveis. Kjører du i gang kampanjer som viser det seg å slå feil, så gjør man heller noe annet neste gang, eller man kan gjøre tilpasninger underveis. Nøye planlegging har liten verdi her fordi man ikke kan vite hva som skjer før det prøves. Som verktøy på veien kan man altså benytte WebmarketingMatrix for å få oversikt over alternativene og hvilke tre overordnede hovedmål man må ha, og prioriteringsmatrisen til å finne fokusområdet som er mest fornuftig for din bedrift.

 

Kilder:

Fried, Jason og Hansson, David Heinemeier. (2010) Rework: Change the Way You Work Forever, London: Vermillion

WebMarketingMatrix Steg 1: Få mer besøk til nettsiden din

WebMarketingMatrix Steg 2: Få flere kunder

MedieNorge, http://medienorge.uib.no/statistikk/medium/avis/170

 

2 thoughts on “Markedsføring på nettet – Hvordan prioritere riktig kanaler?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *