Et problem jeg ønsker å løse – Jobbjakten

 

«Skriv om et problem eller en utfordring du skulle ønske var løst» – Når jeg fikk denne eksamensoppgaven må jeg innrømme jeg satt som et spørsmålstegn, for meg framsto dette som litt vagt og det ble egentlig ikke mindre vagt for meg når jeg begynte å google etter mer informasjon om hva man kan skrive om i et slikt blogginnlegg. Alt fra verdensproblemer og politikk til markedsføringsrelaterte problemer er tatt opp, og det bidro ikke til å snevre inn området over tema jeg kunne ta for meg. Så jeg måtte begynne å sortere ut, hva er viktig for meg og et problem som er relevant for meg som også kan være løsbart?

 

Problemet

 

Jeg finner meg selv ved et veiskille i livet der den jobben jeg har hatt i ti år ikke lenger er der om jeg ikke er villig til å flytte et helt annet sted av landet neste år. For meg med familie, hus og hele min base her i Trondheim er det ikke veldig aktuelt å flytte så langt og dermed må jeg finne ut hva jeg vil gjøre helt på nytt. På en måte har det vært veldig bra for meg, for jeg har måttet gå i meg selv å finne ut hva jeg vil gjøre med livet karrieremessig. Jeg har lenge også vært fascinert av de som er så til de grader opptatt og brenner for jobben sin og har ofte tenkt at sånn vil jeg også ha det! Tenk så godt det må være når jobben din gir deg en hel masse! Samtidig kommer jeg til mitt problem, hvordan få denne drømmejobben?

Som relativt fersk på å tråle jobbannonser skjønner jeg godt frustrasjonen til de som har vært arbeidssøkende lenge. Den smørbrødlista mange bedrifter setter som krav er mer eller mindre umulig å leve opp til. Satt på spissen skal du helst ha både master og relevant arbeidserfaring i 10 år. Temaet er også i aller høyeste grad relevant for alle de som sitter uten all verdens arbeidserfaring men som er nyutdannet, så vel som de som kanskje ikke har noen grad men arbeidserfaring gjennom mange år og enkeltfag/kurs innen litt forskjellig. Jeg synes igrunn ikke det er noe rart at mange folk mister motet framfor å søke på stillinger de helt sikkert ville gjort en kjempejobb i, om de bare fikk sjansen! Et eksempel jeg ble fortalt innen IT-bransjen var spesielt skremmende, der var det noen som søkte etter arbeidstakere med 5 års erfaring i noe som kun hadde eksistert i 1-2 år! Det sier jo en hel del, men det viser også at man kanskje må se på disse kravene som ønsker og ikke ultimate krav. En stor del av problemet er å få riktig jobb, en jobb man kan trives med og blomstre i, og ikke hvilken som helst jobb. I følge BusinessInsider har Deloitte gjort en undersøkelse som sier at så mye som 80% er misfornøyd med jobben sin. Det er jo mildt sagt urovekkende mange, og i grunn litt trist!

 

 

 

Stillinger forsvinner

 

Den digitale utviklingen har vært enorm de siste årene og har ført til automatisering av en hel masse som før genererte stillinger som i dag er kuttet. Det er mye forandringer i samfunnet generelt og det er utrolig mange om beinet for hver utlyste stilling via de vanligste stedene som finn.no og NAV. Framtiden er også dyster med tanke på mange bransjer. I oljebransjen har det gått nedover over en lang stund nå, og der er en god del arbeidssøkende kommet fra. I tillegg blir mer og mer automatisert i økonomiske yrker og framtiden vil føre til mer automatisering også der og i andre bransjer. Tall fra nav.no viser at antall arbeidsledige har økt jevnt og trutt de siste årene.

 

Utklipp fra statistikk hos NAV

 

 

Potensielle løsninger

 

Så, hva skal til for å løse problemet. Fasiten sitter jeg ikke med per i dag da jeg selv som sagt har hatt samme jobb i ti år, men jeg tror det kan løses på mange måter fra både arbeidsgivere og arbeidssøker sin side.

 

Fra arbeidsgivers side

Ole Iversen, foreleser ved Handelshøyskolen BI og partner i Assessit sier i intervju med TU at rekruttereren ofte er den største feilkilden selv og det sies i Ledernytt at lederne bruker 80% av tiden sin på de 20% som presterer minst. Begge utsagnene viser tydelige tegn på at det finnes et forbedringspotensiale, også hos de som ansetter. Jeg tror også i mange tilfeller at det kan være en fordel å ikke ansette den med 10 års erfaring og master, da en kandidat med mindre erfaring kan se ting med nye øyne og bidra med nye impulser. Kanskje kan det være de du ikke forventer det av som kan bidra mest i en slik stilling? Jeg tror allikevel dessverre at mange kjører på i god, gammel stil der de dømmer på forhånd og resultatet er at gode arbeidere ikke engang får stille til intervju. Det er jo i aller høyeste grad forståelig i den grad vi alle er mennesker og det er vanskelig å være objektive, men å iallefall prøve er en god start. Resultatet av null objektivitet er at gode arbeidere havner i nei- eller kanskjebunken for så å bli oversett. Så prøv å legg bort forutinntatte meninger og fordommer.

Noen tips utover det nevnt ovenfor:

 • Se på fakta, framfor kjemi og hvor lett kandidaten har for å prate. Man har en tendens til å like folk som man har masse til felles med og ser likhetstrekk med seg selv i. Det betyr ikke nødvendigvis at kandidaten kommer til å gjøre en bra jobb i den spesifikke stillingen.
 • Arbeidspsykologiske tester – hjelper å finne riktige kandidater ut ifra dine kriterier, men husk at det kun er et hjelpemiddel og ikke en fasit.
 • Jobbanalyse – Analyser behovene man har for stillingen. Hva skal arbeidstaker bidra med, hvilke oppgaver skal den ha og hvilke kunnskaper trenger vedkommende. Se lure tips her.

 

Fra arbeidstakers side

Som arbeidstaker har man endel man kan vurdere for å bedre sine sjanser, og en stor del av det går på å kanskje gå litt utav sin egen komfortsone, og kanskje også justere sine krav litt for å få en sjanse til en fot innenfor. Det kan så absolutt være lurt å se på hva mer en kan gjøre enn å sende en vanlig tradisjonell søknad og CV.

 • LinkedIn -Tilstedeværelse på  LinkedIn er viktig, dette gjelder de aller fleste bransjer. Ha så utfyllende profil som du bare kan, rekrutterere leter også gjerne på LinkedIn så dette er et viktig punkt.
 • Følg med hjemmesider – Et tips er også å følge med hjemmesidene til bedrifter man vil jobbe for, mange utlyser gjerne bare sine stillinger der framfor å legge ut annonse på finn.no og NAV.
 • Blogg – Det er lurt å blogge, på den måten kan man i stor grad styre hva som kommer opp om deg selv når potensielle arbeidsgivere googler navnet ditt. 80% av arbeidsgivere googler ditt navn på forhånd, så det sier seg selv at å ha kontrollen på hva som dukker opp i søkefeltet er viktig. I tillegg kan du med denne vise litt av det du kan. Se en av mine studieveiledere sitt innlegg om akkurat dette på stammen.no.
 • Facebook -Prøv nye veier for å nå arbeidsgiver enn den tradisjonelle søknad med CV. Den gamle, tradisjonelle CV’en er kanskje på vei ut? I den siste tiden har vi sett flere søke etter jobb via facebook, som en slags siste løsning etter å ha lett etter jobb lenge. Dette må jo absolutt sies å vise at man er modig og har arbeidslyst.
 • Vær en gründer – En løsning kan være skape sin egen arbeidsplass! Da har du fordelen med at du får drive med det du brenner for, men samtidig bør man være klar over at ytterst få ideer blir en suksess, og det skjer heller ikke over natten. I følge BusinessInsider så er løsningen hos mange å bli sin egen lykkes smed og gjør det de brenner for framfor en fast og stabil inntekt. Denne trenden ser vi også så absolutt her i Norge. Eksempler på dette finner vi mange plasser, der folk lager nisjenettbutikker ut fra interesse/hobby. Det er i grunn liten begrensning på hva ditt firma kan drive med!
 • Nettverk – Bruk ditt nettverk for det det er verdt!
 • Kjennskap til bedriften – Les deg opp på bedriften før du sender søknaden og iallefall innen et eventuelt jobbintervju

Utover det som står her vil jeg gjerne tipse om å ta turen innom CV-nerden som gir mange gode råd i forhold til jobbsøking.

 

 

Til slutt vil jeg anbefale å lese de artiklene jeg har linket til i dette innlegget, det er mye utrolig interessant lesning! Jeg tror nok man må tenke litt utenfor boksen og være flinkere til å ta sjanser. Dette gjelder arbeidssøkende såvel som arbeidsgivere. Og kanskje er det beste å skape sin egen arbeidsplass om man har muligheten til dette? Det er selvfølgelig ikke for alle men jeg tenker at har man prøvd og ikke lykkes, så er man iallefall noen erfaringer rikere og man kan ta det med seg i neste jobb. Jeg tror iallefall utradisjonelle metoder er noe vi har fordel av å ta i bruk i framtiden da det har skjedd utrolig mange endringer i samfunnet generelt siden industrisamfunnets storhetstid.

 

Kilder:

BusinessInsider, «What do you do when you hate your job»

NAV, Statistikk på arbeidsledighet

Teknisk Ukeblad, «3 årsaker til at jobbintervjuet kan gå galt»

Ledernytt, «Effektiv og inkluderende rekruttering»

Ledernytt, «Rekruttering – unngå feilansettelser»

Stammen, «Derfor bør alle studenter blogge»

CV-nerden, «De tre smarteste måtene å søke jobb»

3 thoughts on “Et problem jeg ønsker å løse – Jobbjakten

 1. Veldig bra Kristine. Hvem tenker ikke at jeg får jo aldri en jobb med de kravene som arbeidsgivere ønsker. Jeg har alltid sett jobber jeg har lyst på men aldri søkt på de pga krav og ønsker om erfaring og skole. Bra skrevet👍🏻

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *